De meest spraakmakende transfers in de laatste tien jaar van de Eredivisie
Het EK, een WK, deelname aan één van de Europese toernooien en vanzelfsprekend de nationale competities in clubverband. Het zijn allemaal voorbeelden waarbij spelers hun kwaliteiten kunnen etaleren en zodoende interesse te wekken van de mondiale top.
Daarbij weegt presteren in de UEFA Champions League of een Europees eindtoernooi vanzelfsprekend stukken zwaarder dan een hattrick in de Eredivisie. Desondanks weten buitenlandse topcompetities de Eredivisie steeds vaker te vinden. Dit waren de meest spraakmakende transfers in de laatste tien jaar van de Eredivisie.
Ajax haalt Steven Bergwijn terug naar Nederland
Steven Bergwijn geldt als recordaankoop in Nederland. De vleugelaanvaller brak door bij PSV en verkaste in januari 2020 naar het Engelse Tottenham Hotspur voor een bedrag van dertig miljoen euro. In Noord-Londen kwam hij echter nauwelijks uit de verf, waardoor het kapitaal krachtige Ajax besloot een move te maken voor de handtekening van de Oranje-international. Dat werd een record, want de Amsterdammers maakten een bedrag van 31,25 miljoen euro over aan de Spurs om Bergwijn in te lijven.
Hirving Lozano via Eindhoven naar Napoli én weer terug
In de zomer van 2017 shopte PSV voor een bedrag van 12,5 miljoen euro bij het Mexicaanse CF Pachuca. De gewenste vleugelaanvaller vonden zij in Hirving Lozano en bleef uiteindelijk twee seizoenen in het Philips Stadion. In zijn debuutseizoen scoorde hij negentien competitietreffers en gaf hij elf assists, iets wat hij dat seizoen daarna nagenoeg evenaarde. Hij scoorde toen zeventien doelpunten, wat bij de bookmakers niet tot een verrassing kwam.
Dat bracht hem een absolute toptransfer in alle opzichten. Het Italiaanse SCC Napoli nam de Mexicaan voor een recordbedrag van 45 miljoen euro over. Chucky verbleef zo’n vier jaar in Napels en ging na een kampioenschap en een bekerwinst weer terug naar het Brabantse land. Dat ging gemoeid met een bedrag van vijftien miljoen euro, waardoor hij in één klap nóg hoger op het lijstje met duurste aankopen van PSV komt.
Orkun Kökçü: leider binnen én buiten de lijnen
Hij was de belichaming van de ontwikkeling van Feyenoord: Orkun Kökçü. De Turkse aanvoerder groeide onder leiding van trainer Arne Slot uit tot sterkhouder van de Rotterdamse stadionclub en deed dat op ieder niveau: tijdens interlands voor Turkije, in de Eredivisie en het bekertoernooi, maar ook tegen Europese giganten in de Europese toernooien met Feyenoord. Zijn ontwikkeling werd in de zomer van 2023 beloond met een transfer naar het Portugese SL Benfica. Daar ging een geldbedrag van 25 miljoen euro mee gepaard, waardoor hij samen met Luis Sinisterra de duurste uitgaande transfer vertegenwoordigt.
Antony: de groeibriljant van de Johan Cruijff ArenA
Antony schreef met zijn transfer naar Manchester United historie in de Eredivisie. In 2020 namen de Amsterdammers een risico door zaken te doen met het Braziliaanse São Paulo, want zij ontvingen een slordige zestien miljoen euro voor een talentvolle buitenspeler.
Dat hij talent had, heeft men geweten. Hij speelde in totaal 82 duels in het Ajax-shirt en scoorde daarin achttien goals en gaf veertien assists, maar deed dat op de juiste momenten.
Vooral zijn acties in de UEFA Champions League brachten hem interesse uit het buitenland en uiteindelijk besloot Manchester United een totaalpakket van 100 miljoen euro te betalen voor de Braziliaans international. Daarmee werd hij de duurst uitgaande transfer ooit in de Nederlandse voetbalcompetitie.
Mario Götze verovert Eredivisie-harten na bizarre transfer
De komst van Mario Götze naar Nederland ging niet gepaard met miljoenenbedragen, maar wél met enorm veel mediageweld. De Duitse wereldkampioen liep namelijk uit zijn contract bij Borussia Dortmund en gold jarenlang als één van de grootste talenten van Duitsland. Als je toen had willen wedden op PSV-aankopen, had je hier behoorlijk wat winst mee kunnen maken. PSV stond op dat moment echter onder leiding van Roger Schmidt, die besloot een poging te ondernemen om de middenvelder naar het Philips Stadion te halen en mét succes!
Transfervrij werd Götze gepresenteerd aan het grote publiek en hij hoopte via de Eredivisie weer in beeld te komen bij Die Mannschaft en buitenlandse topploegen. Hij had tot dusver alleen maar voor Borussia Dortmund en Bayern München gespeeld. Op de Nederlandse velden toonde hij zijn klasse met prachtige passeerbewegingen en bij vlagen nog altijd knappe techniek. Na 77 duels in het rood-wit van de Eindhovenaren keerde hij weer terug naar de Bundesliga en ging hij aan de slag bij Eintracht Frankfurt. Het EK 2024 kwam nog te vroeg voor de 32-jarige middenvelder, maar in de picture is hij zeker.
Reacties
Nog geen reacties
Aanmelden om te reageren